Complet interzis pentru toți românii care stau la apartament, amenzi de până la 5000 de lei: nu ai voie nici în fața blocului
Foarte mulți români care stau la apartament uită sau nu află niciodată prevederi legislative care i-ar putea costa foarte scump. Gesturi aparent banale, pe care le-ai făcut de zeci sau sute de ori, se pot lăsa cu amendă de până la 5000 de lei, mai ales dacă ai un vecin ”binevoitor”.
În acest caz particular, este vorba de pasiunea extraordinară a românilor pentru grătar. În timp ce, odată cu încălzirea vremii de afară, oamenii abia așteaptă să facă un foc pentru a prăji niște carne, din păcate, practica este una cât se poate de ilegală pentru cei care stau la bloc. Conform legislației în vigoare, nu ai voie să faci grătar nici în balcon, nici în fața blocului.
Amendă de până la 5000 de lei pentru grătar la bloc
Interdicțiile legate de grătar sunt trecute în legea asociațiilor de proprietari. În fața blocului nu ai voie să faci grătar, chiar dacă este spațiu public, pentru simplul fapt că nu este un loc organizat pentru așa ceva. Nu de alta, dar în România, grătarul se face exclusiv în locuri special amenajate sau pe proprietatea privată a unui om care stă la curte.
Amenzile pe acest subiect sunt acordate românilor pe bază de reclamație la poliție. Se aplică sancțiuni contravenționale cu o sumă ce poate ajunge și la 5000 de lei.
Dacă stai la bloc și vrei totuși să faci grătar, au fost prevăzute în urmă cu 11 ani mai multe reguli prin Legea nr.54/2012.
”Art. 1
Prezenta lege reglementează activităţile de picnic, desfăşurate pe domeniul public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale.
Art. 2
Prezenta lege are ca scop prevenirea, reducerea şi eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic.
Art. 3
În înţelesul prezentei legi, expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie:
a) activitate de picnic – orice activitate de recreere de afluenţă publică, desfăşurată în zone de afluenţă publică consacrate pe domeniul public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale de una ori mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/sau alimente, precum şi, după caz, aprinderea ori nu a focului;
b) zone de afluenţă publică consacrate – zone în care publicul obişnuieşte să petreacă ocazional timpul liber, zone special amenajate pentru activităţile de picnic şi zone indicate pentru activităţile de picnic organizate în acest scop de către autorităţile administraţiei publice locale;
c) zone special amenajate pentru activităţile de picnic – zonele aparţinând domeniului public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă;
d) zone indicate pentru activităţile de picnic – zonele indicate în planurile de zonificare ale parcurilor aflate în intravilanul localităţilor, precum şi zonele limitrofe pădurilor situate în intravilanul localităţilor, în care sunt permise activităţi de picnic, cu excepţia aprinderii focului;
e) administrator al zonei special amenajate pentru activităţile de picnic, respectiv al zonei indicate pentru activităţile de picnic – persoana fizică şi/sau juridică care administrează terenuri aparţinând domeniului public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale în temeiul unui titlu valabil”, arată Legea 54/2012.